Výprava na sněžných skútrech švédskou divočinou. Co všechno zažijete?

Nádhernou panenskou přírodu, jízdu na sněžných skútrech i saních tažených psím spřežením, rybolov na zamrzlých jezerech, pozorování sobích stád i návštěvu slavného ledového hotelu. Při Arctic VIP Tour zažijete to nejlepší z arktického Švédska!

Tým Umbrella Holiday   |   30. 10. 2018

V článku Dobrodružství v divočině? Vyrazte na sněžné skútry do Švédska! jsme vám představili unikátní dobrodružství v arktickém Švédsku. Protože článek vzbudil velký zájem, přinášíme vám dnes podrobný popis ukázkového čtyřdenního treku napříč panenskou laponskou přírodou. Co všechno při něm zažijete?

 

1. den:  Noc v ledovém království

Celé dobrodružství začíná na letišti v Kiruně, kde si vás vyzvednou průvodci. Poté, co se převléknete do zimního oblečení (průvodci ho pro vás budou mít připravené, sami se nemusíte o nic starat), vyrazíte na dřevěných saních tažených psími spřeženími do 22 kilometrů vzdáleného ledového hotelu ve vesničce Jukkasjärvi. Cesta vede krásnou krajinou kolem Kiruny, přes lesy a zamrzlá jezera a bažiny. Všudypřítomné ticho ruší jen psí štěkot a povely mushera.

Proslavený Icehotel v Jukkasjärvi, který byl vůbec prvním ledovým hotelem na světě, vymodelovali ze sněhu a ledu umělci a výtvarníci z celého světa. V  hotelu je stabilní teplota – 5 °C. Většina budov je postavená ze zmrzlého sněhu, zatímco interiér a okna jsou z ledu! Každý z několika desítek pokojů vytvářel jiný designér, a kromě ledových soch v nich najdete i ledové postele. Naštěstí jsou na nich i matrace a sobí kožešiny.

Z ledu je v hotelu i celé lobby včetně stolů, židlí nebo třeba lustrů, a samozřejmě také bar! V něm na vás čeká welcome drink (hádejte, z čeho jsou vyrobené skleničky). Po ubytování v samotném ledovém hotelu, případně v příjemných dřevěných chatkách v těsném sousedství, přijde na řadu saunování, občerstvení v podobě sobího a losího masa, místního pečiva, piva i nějakého toho štamprlete, gurmánská večeře v Icehotel Restaurantu a příjemné večerní posezení v Icehotel Lounge.

Ledová hotel

V ledovém baru na vás bude čekat welcome drink

 

2. den: Rybaření na ledu i grilování na sněhu

Po snídani si převezmete sněžné skútry a čeká na vás první trek – zhruba 180 kilometrů dlouhá jízda krásnou krajinou národního parku Abisko, přes lesy, řeky i močály, kolem Torneträsk, šestého největšího jezera ve Švédsku, až do nejvýše položeného horského hotelu Låktatjåkko fjällstation. Cestou si můžete zarybařit na zamrzlých jezerech, případně si užít grilování ve sněhu.

Útulný hotýlek Låktatjåkko fjällstation leží v nadmořské výšce 1228 metrů nad mořem a ubytuje pouhých 18 lidí. Zdejší čtyřčlenný tým má pro své hosty připravenou spoustu lahůdek, včetně vaflí s místními moruškami a šlehačkou. Znavená těla dokonale probere sauna, obzvlášť pokud po ní následuje tradiční kutálení se ve sněhu (samozřejmě nepovinné)! Večer zakončíte gurmánskou domácí večeří a posezením v rustikálním lounge.

Rybaření

Rybaření na zamrzlém jezeře je zážitek

 

3. den: Cesta po Královské stezce

Další den, další túra! Tentokrát do 140 kilometrů vzdálené sámské vesničky Nikkaluokta. Pojedete takzvanou Královskou cestou, slavnou turistickou trasou, která prochází jednou z největších zbývajících oblastí divočiny v Evropě. Povede vás přes horské hřebeny a údolí a nabízí překrásná panoramata. Cestou s největší pravděpodobností potkáte polodivoké soby, které Laponci chovají ve volné přírodě. Jídlo si opět můžete uvařit nebo ugrilovat na ohni.

Ve vesnici Nikkaluokta se o vás postará místní laponská rodina, v jejíchž moderních chatách se ubytujete. Když zbude čas, můžete si ještě vyjet na skútrech k místnímu jezeru a zarybařit si nebo se jen tak projet po okolních stezkách. Večer na vás čeká opět tradiční sauna a k večeři místní laponské speciality!

sobi švédsko

Polodivoké soby chovají Laponci ve volné přírodě

 

4. den: Zpátky do Kiruny

Poslední den je na programu cesta zpátky do Kiruny, která opět vede přes jezera a lesy. V Kiruně, která kdysi bývala – co se plochy týče – největším městem na světě, dojedete na skútrech skoro až k letadlu! A po obědě v letištní restauraci si můžete dopřát zasloužený odpočinek při cestě domů.

skútry švédsko

Krajina arktického Švédska je překrásná

 

Kdy a za kolik?

Tuto vzorovou trasu si samozřejmě můžete prodloužit i zkrátit dle svých zájmů i časových možností. V oblasti se nabízí spousta aktivit, které vás budou bavit krásným zážitkem je například jízda na saních tažených sobím spřežením!

Ideální počasí pro túru na sněžných skútrech je ve Švédsku od 15. března do 15. dubna, vypravit se sem ale můžete kdykoli mezi 1. prosincem a 30. dubnem. Cena za čtyřdenní dobrodružství vždy závisí na vašich konkrétních přáních, ale pro představu můžeme říci, že se pohybuje kolem 3200 eur (s možností slev podle velikosti skupiny). Zahrnuje úplně všechno, jedinou výjimkou je letenka. V případě, že byste se chtěli v souvislosti s výpravou na skútrech na cokoli zeptat, neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle +420 777 729 777.

psí spřežení švédsko

Už jste se někdy projeli na saních za psím spřežením?

Foto: archiv Arctic VIP tours  

 

Chcete s námi vyrazit na sněžné skútry do Švédska? Napište nám!

Přečíst více článků