Marocký Šafšawán: Vítejte v modrém snu!

Když procházíte jeho uličkami, připadáte si jako v nějakém fantaskním světě, v němž je všechno modré! Šafšawán (často se setkáte i s názvy Chefchaouen a Chaouen) patří k nejkrásnějším městům Maroka. Vděčí za to hlavně Medině, staré čtvrti, jejíž domy jsou všechny natřeny na modro. A když se do nich opřou sluneční paprsky, rozehrají planoucí barvy hru téměř až neskutečnou.

Tým Umbrella Holiday   |   19. 9. 2018

Možná vám Šafšawán, podobně jako třeba nedaleký Tetuán, připomene španělskou Andalusii – a bude to správný pocit. V této části Maroka se totiž po rekonquistě, při níž Španělé postupně vytlačili Maury z Pyrenejského poloostrova, usadilo mnoho muslimských a židovských obyvatel. A domy, které si postavili ve své nové domovině, nesou znaky typické maurské architektury – portály vykládané kachlíky, stěny, chodníky i schody omítnuté různými odstíny modré či zlaté kamenné zdi.

Šafšawán Chefchaouen Maroko

Namodro jsou natřené nejen zdi, ale i schody a chodníky

 

Kočičí město

Proč zrovna modrá? Teorií si můžete vyslechnout hned několik. Od názoru, že za barvou stojí právě židovští uprchlíci, podle kterých pohled na modrou barvu podněcuje v člověku myšlenky na Boha, až po teorii, že barva odpuzuje komáry. Labyrint úzkých modrých uliček, ve kterých to voní kořením, květinami, kadidlem a čerstvými pomeranči a které se sbíhají na rušném náměstí Uta el-Hammam, sem každopádně láká cestovatele z celého světa.

Město je vystavěno na svazích pohoří Ríf, takže i procházka Medinou prověří vaši kondičku – schodů je tu opravdu požehnaně. Možná to ale díky dechberoucí podívané všude kolem ani nepostřehnete – obzvlášť, když se o vaši pozornost bude ucházet i docela slušná kočičí armáda. V Šafšawánu jsou kočky všude: na ulicích, terasách, stromech, v restauracích. Místní lidé je krmí, ale jinak se toulají ulicemi, jak se jim zlíbí. Aby ne – protože na ně nezapomínají ani turisté, mají se tu jako v ráji.

Šafšawán Chefchaouen Maroko

Kočky tu potkáte opravdu na každém kroku

Šafšawán Chefchaouen Maroko

Ve městě můžete objevit spoustu zákoutí jako z pohádek

 

K vodopádům, nebo do lázní?

Modrá krása staré městské části ale není jediným místním lákadlem. Na náměstí Uta el-Hammam si můžete prohlédnout starou pevnost z 15. století, z doby, kdy město sloužilo jako základna pro útoky proti Portugalcům. Je u ní krásná zahrada a uvnitř malé etnografické muzeum. Pokud si chcete užít fenomenální výhled na město, udělejte si asi 1,5 kilometru dlouhý výlet do kopce ke staré španělské mešitě.

Jestli máte rádi přírodu a nebojíte se turistického výšlapu, vydejte se i do nedalekého města Akchour. Právě z něj vede cesta k Mostu bohů, úžasnému skalnímu oblouku tyčícímu se nad kaňonem, a hlavně k překrásným vodopádům, u kterých se můžete i vykoupat. Navštívit samozřejmě můžete i tradiční turecké lázně, hammam. Počítejte i s tím, že nejspíš obdržíte několik nabídek ke koupi hašiše. Přestože jsou v Maroku marihuana i hašiš přísně zakázány, v tomto městě je úřady tolerují. Konopí se pěstuje právě v okolních horách a hašiš se v Šafšawánu prodává v podstatě všude.

Šafšawán Chefchaouen Maroko

Na zdejší architektuře je patrný hispánský vliv

Šafšawán Chefchaouen Maroko

Jakmile se do modrých zdí opře slunce, začne neskutečná hra barev

 

A potom jsou tu samozřejmě prodejci tradičních marockých suvenýrů – barevných koberečků a přikrývek, lamp, kaftanů či berberských šperků. A až vás lákadla Šafšawánu dokonale vyčerpají, zamiřte do některé z restaurací s fenomenálním marockým jídlem – u kefty, tájinů s kuskusem, mátového čaje a spousty čerstvého pomerančového džusu se zážitky vstřebávají obzvlášť příjemně!

Šafšawán Chefchaouen Maroko

Nezapomeňte navštívit místní krámky a restaurace!

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Maroka? Napište nám!

Přečíst více článků