5 měst v Evropě, které vás nejspíš nenapadlo navštívit. Chyba!

Evropa má svá vyhlášená lákadla – Paříž, Londýn, Řím anebo třeba Prahu. V jejich stínu ale zůstávají další krásná města, která si s nimi co do počtu památek, galerií, skvělých restaurací nebo kulturních akcí v ničem nezadají. Dnes vám představíme pět z nich!

Tým Umbrella Holiday   |   26. 9. 2018

Polský Gdaňsk

Gdaňsk je nejen jedním z nejkrásnějších polských měst, ale je také místem, kde se hned několikrát psala historie. Právě u tohoto města na břehu Baltského moře leží poloostrov Westerplatte, na němž začala druhá světová válka, v gdaňských loděnicích se také zformovalo hnutí Solidarita, které přispělo k pádu komunistického režimu. Během války byl Gdaňsk zničený, ale Poláci ho citlivě zrekonstruovali. I dnes tak turisté mohou obdivovat staré město a jeho nádherné měšťanské domy, kostely v čele s tím Mariánským, jedním z nejstarších cihlových kostelů v Evropě, varhany v katedrále v Olivě, zvonkohru ve věži gdaňské radnice nebo Neptunovu fontánu. Za návštěvu určitě stojí i přístav, mořské muzeum nebo muzeum druhé světové válkytě stojí i přístav, mořské muzeum nebo muzeum druhé světové války.

Gdaňsk

Gdaňské doky rozhodně stojí za návštěvu

 

Italské Bergamo

Turisté ho často ignorují a dávají přednost nedalekému Milánu. A to je chyba! Jde totiž o jedno z nejkrásnějších měst v Lombardii. Bergamo je rozděleno na dvě části. Horní město (Città alta) bylo založeno ve středověku na vrcholu kopce a dodnes ho chrání hradby ze 17. století, které vystavěli Benátčané. Dolní město (Città bassa) vzniklo až na počátku století dvacátého. A právě Horní město, jehož centrem je malebné náměstí Piazza Vecchio, je přímo napěchované památkami. Paláce, dómy, kostely, pevnosti i náměstí vás spolehlivě zaměstnají na celý den!

Bergamo

Jedna z úžasných památek Bergama, kostel Santa Maria Maggiore

 

Nizozemský Maastricht

Maastricht možná není tak známý jako Amsterdam, ale rozhodně je stejně tak krásný. Tohle nejstarší nizozemské město leží na obou březích řeky Mázy a historické památky v jeho centru úplně v pohodě obejdete pěšky. Určitě se zajděte podívat na nejstarší dochovanou městskou bránu Helpoort, gotický kostel St. Janskerk a samozřejmě na pevnost Fort St. Pieter, pod níž se nachází slavný systém podzemních chodeb. Ty pod pevností vznikly během těžby vápence a během druhé světové války sloužily jako kryt. Jen dejte pozor, abyste se v nich neztratili – vyjít byste také mohli v Belgii. V Maastrichtu také najdete skvělé restaurace a galerie, včetně uměleckého muzea Bonnefantenmuseum).

Maastricht

Centrum Maastrichtu je o mnoho klidnější než centrum Amsterdamu

 

Německý Lübeck

To nejkrásnější z tohoto bývalého hanzovního města u Baltu najdete na ostrově mezi řekami Trávou a Wakenitz. Právě tato středověká část Lübecku je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Centru dominuje sedm věží pěti kostelů, kromě kterých je tu i klášter, radnice, čtvrť ze 13. století zvaná Koberg, špitál sv. Ducha, kostel sv. Jakuba a patricijské domy z 15. a 16. století. Část památek pak stojí i mimo ostrov, například vyhlášená Holštýnská brána nebo solné špýchary. Lübeck je také proslulý výrobou marcipánu, který je považován za nejlepší na světě!

Lübeck

Holštýnská brána je zřejmě nejfotografovanější památkou Lübecku

 

Mariánské lázně

Česká republika je lázněmi proslulá, pokud ale chcete navštívit jen jedno lázeňské město, zkuste Mariánské lázně. Až se projdete místními parky a kolonádami a pokocháte se pohledem na nádhernou architekturu pavilonů či hotelů, pochopíte, proč vás sem zveme. Vezměte si do ruky lázeňskou oplatku a projděte se hlavní kolonádou, vyzdobenou nástropními freskami a bronzovými reliéfy. Zastavte se u zpívající fontány nebo si udělejte výlet na rozhlednu Hamelika. A pokud máte rádi miniatury, zamiřte do parku Boheminium! Najdete tu 75 modelů českých památek včetně třeba Karlštejna nebo vysílače na Ještědu.

Mariánské lázně

Kromě léčebných pramenů nabízejí lázně i nádhernou architekturu

Foto: Shutterstock.com

Chcete s námi poznávat Evropu? Napište nám!

Přečíst více článků